Er du også overvældet over udvalget af olivenolier på hylderne i supermarkedet? Det kan godt være lidt af en jungle at finde rundt i de mange forskellige  mærker, kvaliteter og priser i supermarkedet, og kvaliteten er meget svingende. Men olivenolie er ikke bare olivenolie. Hvis man først begynder at interessere sig en smule for olivenolie, så er det faktisk ikke svært at skelne mellem god og dårlig olivenolie. Vælg en af de bedre, selv om du synes, at en pris i omegnen af 100 DKK er meget for den mørke, slanke flaske. Det lønner sig. En dyr olivenolie vil meget ofte være bedre end den billige, men prisen alene kan ikke bruges som pejlemærke, når du leder efter den gode olivenolie.

Ekstra jomfru olivenolie anses som bedste og reneste olivenolie, hvor der ingen fejl er på frugten. Den er defineret ved at den overholder en række kemiske krav og produktionsmetode, og har været forbi et smagspanel der har godkendt dens smag. Ekstra jomfru olivenolie skal have en tydelig duft, en bitterhed omkring tungen og en smag af peber i ganen, og den må ikke have nogle smagsdefekter – f.eks. afsmag af metal, svamp, jord eller harskhed. Ofte vil denne olive have en grønlig farve og smage friskt og godt. Ekstra jomfruolivenolie koldpresses mekanisk i løbet af 24 timer fra høsttidspunktet, ligesom man fx ville presse æblesaften ud af et æble, og det sker uden nogen form for behandling af olivenfrugterne eller tilsætning af kemikalier.

Efter ekstra jomfru olivenolie følger klassificeringen jomfruolivenolie og til sidste olivenolie. 

Olivenolie skal have karakter – præcis som en vin 
Start med at dufte til olien, da det typisk er første skridt til at definere om en olie er god eller dårlig. Dernæst smag på olien med et godt stykke brød til og du vil hurtigt danne dig et indtryk af oliens kvalitet. Én ting er sikkert.  Det er svært at gå tilbage til de billige blandingsolier af tvivlsom oprindelse, når man først har smagt og vænnet sig til den delikate smag af god olivenolie.  

Der er mange faktorer, der spiller ind på olivenoliens karakter: 

  • Jordbundsforhold og dyrkning
  • Olivensorten
  • Blandingsforholdet (er der brug én eller flere olivensorter, og hvordan er balancen?)
  • Høstprocessen og høsttidspunktet (høstens kvalitet kan variere fra år til år, og hvornår på året der høstes)
  • Udvindelsen 
  • Opbevaring

Desuden kan du kigge efter, om olien er DOP klassificeret. DOP er forkortelsen for Denominazione d'Origine Protetta, og er en beskyttelse af de regionale kvalitetsprodukter. For at kunne opnå denne klassifikation skal olivenolien leve op til en række kvalitetskrav til produktion og geografisk oprindelse, og skal desuden gennem mere end 30 kemiske tests, før olien kan blive klassificeret og solgt med DOP certifikat. Af andre kendte DOP'er kan desuden nævnes Parmigiano-Reggiano

Olivenoliens farve
Ekstra jomfru olivenolie er naturligt grøn i farven, med gult skær, der kan være mere eller mindre intenst. Variationen af farven fra en dyb grøn farve, til en lysere, mere gullig farve, er ikke forbundet til kvaliteten. Typisk har olier fra samme region en forholdsvis ensartet farve, og er klart knyttet til olivensorten. Farven afhænger også af olivenpresningen samt den anvendte metode.

Læs etiketten
Når du skal udvælge en olivenolie, er det vigtigt at læse på etiketten, for man kan godt blive ganske overrasket. Selvom olien har et spansk eller italiensk navn, så er det slet ingen garanti for oprindelsen. Kendte italienske mærker som Monini, Sant'Agata og De Cecco er fx ikke lavet af italienske oliven, så husk at læse etiketten grundigt.

 

Tom Mueller, forfatteren til Extra Virginity: The Sublime and Scandalous World of Olive Oil, forklarer hvorfor hvorfor svindel med olivenolie er så udbredt, og hvordan du kan undgå dårlig kvalitet jomfru olivenolie. 

Se NY Times' infografik -  Extra Virgin Suicide - The Adulteration of Italian Olive Olie  - om svindel med jomfru olivenolie i Italien.

Se NY Times' infografik - Extra Virgin Suicide - The Adulteration of Italian Olive Olie - om svindel med jomfru olivenolie i Italien.